Het land van water

vader en kind aan zee

Geef kinderen een stroompje water en eindeloze spelletjes zoals dijken bouwen, bootjes varen of bruggetjes maken, ontstaan.

Waterafvoer is een vaak vergeten onderdeel van de aanleg van een groen schoolplein. Toch is dit essentieel voor een geslaagd (groen) schoolplein. Tevens is het van belang om te realiseren dat zand of bladeren op een verkeerde plaats juist kunnen zorgen voor wateroverlast. Bij regenval lopen de putten of grindbakken vol, met grote plassen ten gevolge en niet altijd even blije gezichten op het schoolplein. Maar water op een schoolplein kan, mits op de juiste manier aangelegd, een fantastische speelaanleiding zijn.

Nederland heeft een eeuwenoude haat/liefde verhouding met water. Van het inpolderen tot de watersnoodramp, een onuitwisbare geschiedenis die ook tegenwoordig actueel is. 

In Arnhem, de stad waar wij wonen, ligt het Watermuseum. Daar leren kinderen (en volwassenen) over watergebruik, waterzuivering, dijken, inpolderen en nog veel meer. Midden in dat museum staat een groot spel, waar jij als een soort mastermind van Rijkswaterstaat mag meedenken over oplossingen. “Er is droogte. De boten moeten varen. Moet het kanaal verder worden uitgedrecht of moet het kanaal breder worden gemaakt.” De keuzes die je maakt hebben invloed op de omwonenden of de dieren. De boeren worden boos, of een fabriek kan niet functioneren. Je kunt sluizen open- en dichtzetten en zien wat de effecten zijn. Het spel is actueel, misschien wordt het in deze tijd zelfs steeds actueler. Het leert de kinderen na te denken over het watermanagement en hoe ingewikkeld dat soms kan zijn. Vooral voor ons Nederland. 

Water en kinderen, ook voor ouders een haat/liefde verhouding tussen spel en gevaar. Geef kinderen een stroompje water en eindeloze spelletjes met dijken bouwen, bootjes varen of bruggetjes maken, ontstaat. De interactie die dit natuurlijke element geeft, is een recept voor eindeloze opties. Als je duwt, duwt water terug. Het geeft onmiddellijke feedback; het is nat, soms koud en kan in vormen veranderen wanneer het blootgesteld wordt aan extreme kou of extreme hitte. Misschien is water zelfs wel het meest interactieve natuurlijke element dat wij op pleinen en speeltuinen bouwen. 

Het is dan ook voor veel scholen, bso’s en kdv’en een wens; een waterpomp. Het liefst met degelijk afwateringssysteem zodat niet het hele plein ook gelijk een polder wordt. 😉 

Bij de aanleg van een waterpomp houden wij er altijd rekening mee dat het water ergens vandaan moet komen en weer ergens terecht komt. Soms is dit een sluitend systeem, soms helpt het bij het bewateren van de planten, maar ik alle gevallen gaat het om het hergebruik van regenwater. Niet alleen is dit goed voor het grondwaterpeil maar het is ook goed voor de biodiversiteit. Er zijn subsidies verkrijgbaar die helpen in het realiseren van het opvangen en hergebruiken van regenwater.    

Ook wanneer er geen waterpomp wordt aangelegd, kan het lonen om toch het regenwater een functie te geven in plaats van het te laten weglopen in de riolering. Zonde, vooral in een land dat steeds warmer wordt en moet nadenken over de toekomstige afkoeling van de aarde. 

In Nederland hebben we op zoveel plaatsen water om ons heen. Water dat we koesteren en trotseren. Een watermanagement waar we trots op mogen zijn maar wat juist in deze tijd ook veel nieuwe uitdagingen kent.
Laat daarom een professional vanaf het begin meekijken met het ontwerp van een schoolplein. Je wilt niet dat het plein na een goede hoosbui toch weer onder water staat. Of dat de nieuw aangelegde waterpomp uit moet omdat er plassen ontstaan die een zuigende werking blijken te hebben. Een professional die kennis heeft van de laatste veiligheidsvoorschriften helpt met het voorkomen van dit soort aanlegfouten en kan enorm veel geld en frustratie besparen. 

Water is dynamisch, interactief en enorm leerzaam. Als de Schoolpleinvergroeners helpen wij docenten in het integraal gebruik van een groen schoolplein in het onderwijsleerproces. Het kan een mooie manier zijn om te ervaren hoe we water terugdringen of juist houden. Zodat ook de komende generatie wordt uitgedaagd om oplossingen te verzinnen voor de haat/liefde verhouding die Nederland heeft met water.

 

jongen loopt op strand

Lees al onze blogs

Ontdek ons hart voor buitenleven