Je bekijkt nu Keuring en Inspectie van het Schoolplein
inspectie keuring schoolplein

Keuring & Inspectie van het Schoolplein

meisje op schommel schoolplein

Welke ouder is er niet dolgelukkig met een nieuw schoolplein of een nieuwe speeltuin? Maar wie controleert eigenlijk de veiligheid? Wie voert de inspectie en keuring van het schoolplein uit? En waar moet een schoolplein aan voldoen om het predicaat 'veilig' te krijgen?

Yes: een nieuwe speeltuin in de wijk. Yes: het schoolplein opgeknapt. Herkenbaar? Ja natuurlijk. Welke ouder is er niet dolgelukkig met de realisatie van nieuwe speelgelegenheden in de wijk? Of op de camping? Bij het hotel? In de kinderboerderij? De dierentuin?Maar wie moet eigenlijk de keuring en inspectie van een schoolplein uitvoeren? Moet een speeltuin gekeurd worden? En waar moet hij dan aan voldoen?

 

Een ongeluk bij het spelen kan gebeuren. Hoort erbij. Met uitproberen, vallen en opstaan word je kind groot. Het leert afstanden inschatten, leert zijn eigen kracht kennen en leert samenspelen. Dat gaat ook wel eens mis. Welk letsel is ‘aanvaardbaar letsel’? Wie is er eigenlijk aansprakelijk voor de schade die voortvloeit uit letsel? Een gebroken arm of pols wordt algemeen gezien als aanvaardbaar letsel. Maar verlies van een vinger bij een slecht onderhouden wip? Verstikking door een onveilig gebouwd speeltoestel? Met de beste bedoelingen gebouwd door de wijk?

Speeltoestellen vallen in Nederland onder de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Deze overheidsinstantie houdt toezicht op het juist uitvoeren van de Wet Attracties en Speeltoestellen (WAS). Hoe werkt dat? In Nederland moeten alle speeltoestellen worden gekeurd door een Aangewezen Keuringsinstantie (AKI) voordat zij in productie worden genomen of worden geplaatst op een openbaar speelterrein. Vervolgens worden deze geplaatste speeltoestellen minimaal een keer per jaar geïnspecteerd door een Inspecteur Veiligheid Speeltoestellen. Zo iemand kan in dienst zijn van een gemeente of zijn verbonden aan een commercieel bedrijf.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is er in Nederland sprake van 22.000 gemelde ongevallen bij speeltoestellen in de openbare ruimte per jaar. In Nederland staan er totaal zo’n 270.000 speeltoestellen. Kun je dan spreken van veilige Nederlandse speeltuinen en speelterreinen? Of niet? Gerommel en gesjoemel aan het begin van de ontwerp- en keuringsketen buiten beschouwing gelaten kun je inderdaad stellen dat speeltoestellen in de openbare ruimte aan alle veiligheidseisen voldoen. Op papier.

de Schoolpleinvergroeners helpen van idee tot ontwerp, van subsidie tot realisatie. Alles is mogelijk voor elk budget.

inspectie keuring speeltuin

De dagelijkse praktijk laat zien dat er bij het ontwerpen van speelterreinen, schoolpleinen en speeltoestellen onbedoeld toch onveilige speelsituaties worden getekend, geïnstalleerd en getimmerd. Landscapers en hoveniers missen vaak de juiste kennis als het gaat om de plaatsing van toestellen ten opzichte van elkaar, binnen dezelfde ruimte. Ook zelfgebouwde speeltoestellen zijn vaak onbedoeld levensgevaarlijk. Valruimte? Verstikkingsgevaar? Obstakelvrije zone? Valdemping? Valzand is ander zand dan speelzand? Een glijbaan in een zandbak? De zandbak achter de schommel? Allemaal voorbeelden van keuzes die wij in het dagelijks leven tegenkomen, maar die onhandig en soms ronduit gevaarlijk zijn.

Tevens zijn wij beschikbaar voor jaarlijkse inspectiesUit contacten met inspecteurs werkzaam bij verschillende gemeenten blijkt dat de inspectie van speeltoestellen vaak een ondergeschoven kindje is. Iets wat je ‘erbij doet’. Vreemde contradictie. Mijn kinderen zijn mij het meest dierbaar, boven alles. Een veilige speeltuin en een veilig schoolplein lijkt mij dan ook een uitgangspunt in plaats van een box die aan het einde van het traject nog even aangevinkt moet worden.

de Schoolpleinvergroeners hebben als inspecteur speeltoestellen alle kennis in huis over de laatste veiligheidsvoorschriften van speelterreinen. Hierdoor zijn onze ontwerpen dynamisch, inspirerend én veilig. Door deze kennis over veiligheid en de laatste wet- en regelgeving kunnen wij al in de ontwerpfase de juiste aanpassingen doen zodat wij weten dat het schoolplein veilig is en zonder moeite gekeurd kan worden. Hierdoor kunnen er veel kosten worden bespaard. Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek bij jouw schoolplein.

Tevens zijn wij beschikbaar voor jaarlijkse inspecties.

 

de Schoolpleinvergroeners maken de grijze buitenruimte van basisscholen, kinderdagverblijven en bso’s inspirerend en uitdagend groen. Door een groen plein vertonen de kinderen socialer, dynamischer gedrag buiten en betere prestaties en meer rust binnen. Onze ontwerpen zijn pedagogisch en didactisch onderbouwd, onderhoudsarm en mogelijk voor elk budget. Vraag ons naar de subsidiemogelijkheden in jouw provincie. 

Lees al onze blogs

Ontdek ons hart voor buitenleven
  • Berichtcategorie:Uncategorized