Natuurlijk Schoolplein

Wat is een natuurlijk schoolplein? Hoe ziet dat eruit? De algehele behoefte is meer groen, maar is er dan alleen behoefte aan groen dat binnen de perkjes blijft?
Afgelopen zomer is de buurt waarin wij wonen opgeschrikt door een (wat mijn oudste zoontje noemt) heggenbandiet. Een prachtige naam voor een man of vrouw die in het holst van de nacht hier heggen knipt. Of toetakelt; het is maar net wie je erover spreekt welk werkwoord het krijgt. De heg wordt dan met veel gaten erin achtergelaten en hij of zij ruimt ook nog eens de takken niet op die er achterblijven. Deze bandiet wordt door de buurt Jack de Knipper genoemd. We kunnen discussiëren over of dit echt schokkend wereldnieuws is, maar het is in ieder geval wel schokkend genoeg om Hart van Nederland te halen. Toch een hele prestatie voor zo’n klein schattig buurtje in Arnhem.
Dit heeft mij wel de vraag doen rijzen wat we precies willen met groen. De algehele behoefte is: méér groen. Maar is er dan behoefte aan alleen groen dat binnen de perkjes blijft? Groen dat in ieder geval niet overhangt en al helemaal niet in de tuin van de buren. Groen dat geen overlast bezorgt, zeg maar. Groen dat zich netjes aan de regels houdt.
In het verlengde daarvan moeten wij ons dan netjes aan de regels van het groen houden. Het groen in de bossen mag je slechts bewonderen vanaf de paden. De bloemen en planten zijn een soort ‘kijkgroen’ geworden. Groen dat je bewondert en bekijkt, maar niet aanraakt en zeker niet plukt.
Nu zijn mijn kinderen, en volgens mij vele met hen, niet echt gemaakt voor ‘kijkgroen’. Het liefst kruipen zij door bosjes, klimmen in bomen, komen thuis met naaktslakken als huisdieren en hebben zelden kleding die niet halverwege de dag moet worden gewisseld. Niks groen om naar te kijken. Het liefste zien zij onze groene bossen als één groot speelparadijs. Speelgroen, om te doen; om te beleven en te ervaren.
Natuurlijke schoolpleinen zouden precies dat moeten bieden. Een natuurlijk speelparadijs, dat uitdaagt tot creatief en inspirerend spel. Kijkgroen moet speelgroen worden waar kinderen worden uitgedaagd door de natuurlijke elementen en creatieve oplossingen verzinnen voor problemen.
Wetenschap toont aan dat kinderen die spelen op groene schoolpleinen minder ruzie maken en meer pro-sociale keuzes maken. Tevens vertonen ze minder zitgedrag en laten creatiever spel zien dan kinderen die spelen op een grijs schoolplein. Kinderen op een natuurlijk schoolplein presteren beter op concentratietaken en gaan met meer plezier naar school.
Kortom natuurlijke schoolpleinen of schoolpleinen met natuurlijke elementen zijn een must voor elke school, bso of kinderdagverblijf. de Schoolpleinvergroeners helpen in het ontwerp, subsidie en de realisatie van groene schoolpleinen. Hoe we dat doen, lees je hier.
Maar wat is nou eigenlijk een natuurlijk schoolplein?
Allereerst moeten we een verschil maken tussen natuurlijk spelen en een speelplaats met natuurlijke elementen. Officieel kan natuurlijk spelen alleen in een natuurlijke omgeving dus in een bos. Natuurlijk spelen op een schoolplein kan volgens de definitie niet. Wat wel kan is een schoolplein met natuurlijke elementen. Hierbij kan gedacht worden aan water, zand, hout, gras, dieren, planten, bloemen. Kortom een groen schoolplein met natuur. Het liefste zo aangelegd dat het bijdraagt aan de biodiversiteit en met oog voor veel speelgroen. Groen om in te spelen, groen om van te leren. Natuurlijke elementen die uitdagen en inspireren. Bij de aanleg van een natuurlijk schoolplein moet echter ook rekening gehouden worden met de houdbaarheid. Een schoolplein wordt intensief gebruikt.
Hoe bereik je een natuurlijk schoolplein dat werkt?
Cruciaal is de combinatie van natuurlijke elementen met functionele speeltoestellen. Speeltoestellen die hufterproof zijn, weinig onderhoud vergen en het liefst mooie speelaanleidingen kunnen zijn voor verschillende soorten spel. Zo wordt er een plein gecreëerd waar verschillende speeltypes hun eigen plek hebben voor hun spel.
de Schoolpleinvergroeners maken natuurlijke schoolpleinen met natuurlijke elementen aangevuld door speeltoestellen of speelaanleidingen die duurzaam geproduceerd zijn. Zo creëren we natuurlijke schoolpleinen die letterlijk en figuurlijk groen hebben en die financieel haalbaar én praktisch houdbaar zijn.
Onze missie is om een generatie op te laten groeien met dynamische natuurlijke schoolpleinen, die uitdagen, inspireren en leren. Door bovendien docenten te helpen met het integraal gebruik van groene schoolpleinen in het onderwijsleerproces maken wij pleinen die een verlengstuk worden van de klas. Door kinderen op te laten groeien met natuur, leren we ze te zorgen voor natuur.
Speelgroen is groen zoals wij vinden dat het bedoeld is. Want natuur daagt uit tot avontuur.
Vorige week vloekte ik even binnensmonds toen mijn zoon voor de derde keer in een maand uit school kwam met een scheur in zijn broek. Toen ik hem vroeg wat er nu precies gebeurd was, antwoordde hij: “Nou mama ik ging op avontuur….” Tja, de rest van het verhaal hoorde ik eigenlijk al niet meer, want hij ging op avontuur. Dat verklaart eigenlijk alles.
