Ork ork ork, zand eet je met een...

Misschien werd zo’n zandtaartje na de tweede, derde of vierde keer toch opeens lekker. Wie zal het weten.
Zand en baby’s, zand en dreumessen, zand en peuters, allemaal combinaties die zowel fantastisch als ietwat desastreus kunnen verlopen.
Zo dacht ik bij mijn oudste ooit dat het leuk was om met een 5 maanden oude baby naar een stadsstrandje te gaan.
In mijn hoofd zag ik daar een prachtig idyllisch plaatje van een baby zittend in het zand met een schepje vastgeklemd in zijn knuisje, blij lachend naar mijn camera.
De praktijk was dat ik, nadat ik eindelijk klaar was met hem insmeren, geen rekening had gehouden met een heuveltje waarna meneer, nadat hij rollebollend naar beneden ging, eruitzag als een prachtig realistisch
zandsculptuur. En zaten wij binnen 20 minuten weer op de fiets naar huis om thuis uitgebreid te douchen.
Okay, dan zand en dreumessen of zand en peuters. Dat gaat al beter. Er wordt gebouwd, er wordt gespeeld en er wordt ook geproefd. De meeste kinderen leren dat vrij snel af maar onze tweede vond dat je nooit iets moest afschrijven na een keer proberen, dus ondanks de vieze gezichten bij het eten, bleef hij het toch nog een paar keer proberen. Misschien werd zo’n zandtaartje na de tweede, derde of vierde keer toch opeens lekker. Wie zal het weten.
En toch is zand een onmisbaar onderdeel van een natuurlijk schoolplein. Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van de grove en voor de fijne motoriek. Zand is een leermiddel; wat gebeurt er als het nat wordt, hoe loop je door zand, hoe voelt zand en soms dus ook; hoe smaakt zand?
Bovendien kan het op een natuurlijk schoolplein gebruikt worden als valondergrond in plaats van kunstgras of rubberen tegels.
Op een natuurlijk schoolplein, ontworpen door de Schoolpleinvergroeners, is er een mooie mix van natuurlijke materialen met materialen gemaakt vanuit een duurzaam oogpunt. Hierdoor ontstaat er een buitenruimte die bijdraagt aan de biodiversiteit en een mooiere en groenere wereld achterlaat voor de volgende generatie. Een natuurlijk schoolplein is een schoolplein dat oog heeft voor natuurlijke materialen zonder de houdbaarheid uit het oog te verliezen.
Wij staan voor een duurzaam ontwerp met visie voor de school zodat er een natuurlijk schoolplein ontstaat dat jarenlang speelplezier geeft.
Een van de materialen die we daarvoor gebruiken is inderdaad zand.
Er zijn weinig schoolpleinen waar een zandbak geen onderdeel is van de speelgelegenheden. Ook voor een natuurlijk schoolplein mag de zandbak, direct of indirect een multifunctioneel onderdeel zijn van het plein. Sterker nog; zand is een onmisbaar onderdeel van elk natuurlijk schoolplein. Een natuurlijk schoolplein hoeft echt niet te resulteren in een zandbak binnen.
Met het kiezen van de juiste plek én de juiste materialen om de zandbak heen, blijft het zand waar het hoort en voorkom je een zandbak binnen.
Kinderen blij, juffen blij. Daar doen we het voor.
