Tips voor een groen schoolplein

meisje op schommel schoolplein

De aanleg van een groen schoolplein heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel. 6 tips om de aanleg van een groen schoolplein tot een succes te maken.

Wist je dat een groen schoolplein heel veel voordelen heeft voor kind en leerkracht? Voor alle voordelen verwijzen wij je graag naar ons Whitepaper

Herken je dit? 
– Jouw schoolplein heeft (bijna) alleen tegels.
– Tijdens de pauzes sta je vooral brandjes te blussen.
– Verveling leidt tot agressief gedrag.
– Voetballen en fietsje rijden zijn de meest voorkomende spelmaterialen die gebruikt worden.
– Ondanks de enorme bal van energie bij het naar buiten rennen en spelen, is er nog steeds veel drukte bij het terugkomen in de klas. 

Dit kan anders. Een groen schoolplein draagt bij aan de rust, creativiteit, inspiratie en concentratie van kinderen, zowel buiten als binnen. Een groene buitenruimte heeft dus voordelen voor kinderen en voor leerkrachten.

De aanleg van een groen schoolplein gaat niet over één nacht ijs. Initiatieven van enthousiaste ouders kunnen stranden wanneer er geen goed plan achter zit. Plannen van dure architecten kunnen te hoog gegrepen zijn voor het budget van de school.

6 essentiële tips om het ontwerp en de aanleg van jouw groen schoolplein tot een succes te maken.

Tip 1:
Kies de juiste professional 
Bij de aanleg van een groen schoolplein is het goed om rekening te houden met verschillende aspecten. Laat je niet uitsluitend leiden door de ideeën van een landschapsarchitect, want ondanks hun vaak mooie plannen, zijn die in de uitvoering op een school soms onhaalbaar.

Kijk kritisch naar de schoolpleinbouwer die je mee laat denken over de aanleg van een groen schoolplein.

Heeft de partij genoeg oog voor de behoefte van de school? Snapt de professional wat voor kinderen belangrijk is in verschillende ontwikkelingsfasen? Zit er een pedagogische, didactische en financiële visie achter het plan? Wil de professional meedenken met de school of alleen zijn onderhoudsservice of speeltoestel verkopen?
Allemaal vragen die gesteld mogen worden aan de partij die mee gaat denken en helpen met het ontwerp van jouw groene schoolplein.

Voor de Schoolpleinvergroeners is de relatie met onze opdrachtgever het belangrijkste uitgangspunt in de samenwerking. We beogen een partnerschap waarin we samen kijken naar de beste opties voor nu en in de toekomst. 

Schakel ook op tijd de hulp in van een professional. Gemiddeld schakelt 52% van de scholen te laat de hulp in van een schoolpleinbouwer. De keuze voor materialen is dan niet altijd meer iets aan te doen. Het is goed bij een nieuw schoolplein, de professional vanaf het begin te betrekken.

Het ontwerp en de begeleiding kan bekostigd worden uit subsidie.

jongen aan een schommel - groen schoolplein

Tip 2:
Betrek leerkrachten & kinderen bij het ontwerp
Niet alleen is het heel leuk om kinderen bij het ontwerp te betrekken, het kan ook mooie nieuwe inzichten geven. In ons lespakket, toegespitst op onderbouw, middenbouw en/of bovenbouw kinderen, geven wij kinderen op een leuke en leerzame manier de kans om mee te denken over hun nieuwe groene schoolplein.

Leerkrachten zijn een grote bron aan informatie. Zij kennen de school, kennen het plein en hebben ideeën of angsten die belangrijk zijn voor het proces, het ontwerp, de uitvoer en het behoud van het plein.

Tip 3:
Denk na over de pedagogische en didactische visie
Een schoolplein als een verlengstuk van de klas. Het leren van kinderen houdt niet op bij de buitenmuren. Denk goed na over de visie van de school, het meerjarenplan en de toekomst in eventueel buitenonderwijs. Symmetrie in bloemen of letters leren op het plein, allemaal mogelijkheden om de natuur te betrekken in de lessen. Door de aanleg van bijvoorbeeld amfitheaters en door docenten te ondersteunen in een integraal gebruik van groene schoolpleinen in het onderwijsleerproces, bouwen wij een groen schoolplein wat zowel pedagogisch als didactisch past bij de school.  Buiten spelen wordt buiten leren.

Tip 4:
Zorg voor een realistisch tijdmanagement
Een nieuw schoolplein aanleggen is zelden binnen een jaar klaar. Vooral als er subsidies worden aangevraagd, uitvoerders moeten worden gezocht, kan dit tijd kosten. Denk ook goed na over het wel of niet opzetten van een commissie en hoe groot deze dan is. Hoe meer mensen meebeslissen, hoe meer tijd dit kost.

Gemiddeld duurt de aanleg van een groen schoolplein 2 jaar. Het kan korter, het kan langer duren afhankelijk van het aantal mensen dat meebeslist of helpt met de uitvoer. Ouderparticipatie, volledige uitvoer door professionals of zelfs leerlingen die meehelpen, alles is mogelijk. Wij maken graag een plan op maat. 

Doe de SUBSIDIE AANVRAAG niet te snel, want subsidies hebben een voorwaarde voor de tijdsduur. Maar wacht ook niet te lang want vaak geldt: op=op. Ook bij het tijdmanagement en de subsidie aanvraag loont het om een professional om hulp te vragen.

Nog iets waar een professional ervaring mee heeft en goed in zou moeten begeleiden.

Tip 5:
Denk goed na over het onderhoud.
Denk niet alleen in speeltoestellen, maar denk ook niet alleen in natuurlijke materialen. Een groen schoolplein dat bestaat uit uitsluitend natuurlijke elementen houdt het niet lang uit. Een groen schoolplein dat alleen bestaat uit speeltoestellen, kan het groene aspect mislopen. Een speeltoestelleverancier wil zijn producten verkopen. Een hovenier wil de aanleg van groen verkopen. Logisch, maar jij wilt een nieuw schoolplein aanleggen dat bij alle kinderen aansluit in hun behoeften. Een schommel geeft een speelgelegenheid, maar een omgevallen boom net zo. De variatie van speelaanleidingen die pedagogisch aansluiten op verschillende speelbehoeftes van kinderen wordt helaas nog wel vergeten bij het aanleggen van een nieuw schoolplein. Er moet rekening gehouden worden met verschillende soorten spel van kinderen. Is er voor alle soorten spel mogelijkheden tot uitvoer zonder last te hebben van anderen?

In onderzoek hebben wij zo’n vijftig scholen gesproken die reeds een groen schoolplein hadden. Veel pleinen waren aangelegd met te weinig zicht op de houdbaarheid. Het onderhoud van een groen schoolplein dat is aangelegd met te weinig visie, kan een dure aangelegenheid worden. Zorg voor een onderhoudsplan en kijk kritisch naar de professional die je daarvoor om hulp vraagt.

Tip 6:
Veiligheid voorop
Dit klinkt als een inkopper, maar in de praktijk zijn er maar weinig ontwerpers die tevens kennis hebben van de voorwaarden van keuring. Speeltoestellen die te dicht op elkaar worden geplaatst, eenmalige speelgelegenheden die niet voldoen aan de eisen, komt helaas vaker voor dan je denkt. Een nieuw schoolplein moet eenmalig gekeurd worden en tevens elk jaar geïnspecteerd worden. Deze inspectie kan de Schoolpleinvergroeners voor jullie doen.
Door een professional in te huren voor het ontwerp die tevens verstand heeft van de voorwaarden van inspectie, bespaar je veel geld.


de Schoolpleinvergroeners maken de grijze buitenruimte van basisscholen, kinderdagverblijven en bso’s inspirerend en uitdagend groen. Door een groen plein vertonen de kinderen socialer, dynamischer gedrag buiten en betere prestaties en meer rust binnen. Onze ontwerpen zijn pedagogisch en didactisch onderbouwd, onderhoudsarm en mogelijk voor elk budget. Vraag ons naar de subsidiemogelijkheden in jouw provincie. 

Lees al onze blogs

Ontdek ons hart voor buitenleven